VAARDIGHEIDSPROEVEN
VAARDIGHEIDSPROEVEN 2014Verslag vaardigheidsproeven 2014 te 's-Gravenpolder:

Binnen het district zijn op 15 maart de jaarlijkse vaardigheidsproeven georganiseerd te 's Gravenpolder.
Dit jaar waren de vaardigheidsproeven gebaseerd op de lesstof:
Oranje kruisboekje 26e druk en Het EHBO Boek.

Deelnemende ploegen waren Yerseke, Kloetinge, Wilhelminadorp en 's Gravenpolder. Kloetinge behaalde de 1e plaats met 95 punten van de 115 te behalen punten. Er werd in 6 boxen gewerkt, elke ploeg moest in elke box een opdracht uitvoeren. De opdrachten waren als volgt.BOX 1: Fietsen is moeilijk

Een (Marokkaans) gezin dat al enige tijd in Nederland verblijft krijgt in de zomervakantie familie op bezoek uit het moederland. Er is ook een jongeman bij.
Omdat de familie die in Nederland woont geen kinderen heeft zal de buurjongen zijn nieuwe vriend leren fietsen. Zij zoeken daar een rustige plek voor uit en komen op een stil pad in het park, dicht bij huis.
Slachtoffer 1: Tijdens het leren fietsen komt de leerling te vallen en heeft daarbij een gebroken pols opgelopen.
Slachtoffer 2: De buurjongen raakt in paniek en wil hulp halen, omdat ook hij de taal niet goed meester is. Hij wil zijn buurman halen maar deze is niet thuis. Wel kent hij enkele woordjes, zodat hij eventueel als tolk kan fungeren. Hij heeft tijdens de val een snijwond aan zijn kuit op gelopen door de punt van het spatbord, waar hij zelf geen erg in heeft.BOX 2: VOLLEYBAL

Tijdens een partijtje volleybal gaat één van de spelers door zijn enkel (verstuiking) en komt daarbij te vallen tegen een medespeler.
Deze valt met het hoofd tegen de paal van het net (heeft een buil op het hoofd). Hij blijft even liggen weet niet wat er gebeurt is en vraagt elke keer het zelfde (hersenschudding).BOX 3: Diagnose test.

In deze box zijn 3 lotusslachtoffers waarbij de diagnose gesteld moet worden.
De leden van de ploeg vullen ieder afzonderlijk hun bevindingen en de te verlenen eerste hulp in op het daartoe bestemde formulier.
Slachtoffer 1 letsel van de halswervels en hoe wordt dit slachtoffer verplaatst
Slachtoffer 2 kwallensteek met vergiftigingsverschijnselen
Slachtoffer 3 hartinfarctBOX 4: Laboratorium.

Twee collega's zijn in het laboratorium van een chemisch bedrijf aan het werk.
Collega 1 heeft bij het overschenken van een vloeistof de mouw van zijn jas doordrenkt met deze vloeistof. Hij klaagt over een branderig gevoel aan zijn onderarm en hand.
Collega 2 schiet te hulp maar verstapt zich en neemt in zijn val een bus met een onschuldige witte poeder (talkpoeder) mee. Hij vangt hierbij met gestrekte arm zijn val op en breekt zijn sleutelbeen.
Deze poeder komt over zijn jas en op de vloer te liggen.
BOX 5: Theorie

In deze box dienen de kandidaten gezamenlijk een aantal vragen/ stellingen te beantwoorden.
BOX 6: Levensreddende handelingen.

In het dorpshuis zijn 2 personen aan het dammen.
Op een gegeven moment zakt 1 van de personen in elkaar en heeft een hartstilstand. Hangt nog in zijn stoel. De tweede dammer wil gaan helpen maar valt flauw. Hij valt met zijn hoofd op de rand van de tafel. Heeft een wond op zijn achterhoofd en is bewusteloos. Hij blijft bewusteloos op de grond liggen en heeft een wond op het hoofd. De ademhaling is goed. Het slachtoffer licht met zijn hoofd recht en moet met de handgreep van ZACH gefixeerd worden.
Slachtoffer 1 dient gereanimeerd te worden.
Slachtoffer 2 moet op de rug blijven liggen (ongevalslachtoffer).
Bij de bar is een AED aanwezig
Voor iedere opdracht had een ploeg 10 minuten speeltijd. Er is door de organisatie getracht zoveel mogelijk lesstof uit het OK boekje en Het EHBO Boek in de opdrachten te verwerken.

Het was een geslaagde en leerzame dag.

UITSLAG

De uitslag is als volgt:
1 Kloetinge met 95 punten
2 Yerseke met 85 punten.
3 Wilhelminadorp met 84 punten
4 's-Gravenpolder met 82 punten


winnende ploeg
Winnende ploeg Kloetinge.